StSebastiaan   vlag  
       
 
Home
 
Jaarprogramma
 
Foto's
 
Contact
 
 

Koningschieten 2016

Frans van der Heijden nieuwe koning

Afgelopen zondag 25 september 2016 was het feest bij het gilde in Borkel. Het schietterrein was omgetoverd tot feestterrein. De vlaggen wapperde aan de hoge schietmasten, overal hingen slingers en het gilde had een heus podium opgebouwd, waar twee koningszetels pronkten.

’s Morgens om 10.00 uur kwamen alle gildebroeders en zusters bijeen bij het feestterrein. Hier werden zij onthaald met beschuitenbollen en donker bier.
Rond 12.00 uur schoven de gildebroeders aan tafel voor een koffietafel.

Het koningsschieten begon om 14.00 uur en er waren 6 kandidaten. Theo van de Gevel, Gerrit Toonders, Frans van der Heijden en drie dames. Conny Franse, Aniek Tegenbosch en Truus van de Ven.

Het gilde begon met 3 maal rond de boom te lopen en toen trok het gilde langs de koningsbomen. Deze 15 beukenbomen zijn geplaatst op het schietterrein voor iedere koning die vanaf de heroprichting (1975) zich koning schoot. Bij de inmiddels overleden koningen werd een kaars geplaatst, ter nagedachtenis. Die blijft branden, zolang het koningsschieten duurt.
Daarna werd de koning Henk Tegenbosch ontdaan van de koningsmantel door pastoor Feli Spooren en wethouder Martien Wijnen..
De koningsvogel werd door pastoor  Spooren gewijd en daarna op de spil geplaatst..
Na het loten van de volgorde van het schieten, werden de openingsschoten gedaan door Pastor Spooren   gildebroeders van bevriende gildes en wethouder Mart Wijnen.
Daarna begon de strijd tussen de kandidaatkoningen.
Bij schot 111 viel de vogel naar beneden. Frans van der Heijden is de nieuwe koning van het gilde  St Sebastiaan. Na de eerste felicitaties in ontvangst genomen te hebben, wachtte de koning zijn eerste taak. Alle kinderen die aanwezig waren op het schietterrein werden getrakteerd op een snoepzak.
Daarna werd de koning verzocht om op het podium plaats te nemen.

Hierna volgde de handenwassing van de nieuwe koning. Nadat de koning de eed van trouw  had afgelegd werd door wethouder Mart Wijnen en districtsraadsheer Henk Vrenken de  koningsmantel en de zilveren koningsvogel omgedaan.  Daarna mocht de koning over het vaandel naar beneden lopen en werd door de vaandrig de eed van trouw afgelegd. Alle gildebroeders en zusters stonden hierbij in een kring rondom de koning. Na het ceremoniële gedeelte mocht de koning plaats nemen in de koningszetel. De koning werd nog een pijp overhandigd en rustend op de zetel kon de koning de vendeliers aanschouwen die nog een vendelhulde brachten. Het was een zeer mooie en gezellige dag.


Frans van der Heijden Koning 2016-2018