StSebastiaan   vlag  
       
 
Home
 
Jaarprogramma
 
Contact
 
 

Koningschieten 2018

Truus van de Ven eerste vrouwelijke koning bij
St Sebastiaangilde Borkel

Afgelopen zondag 30 september 2018 was het feest bij het gilde in Borkel. Het schietterrein was omgetoverd tot feestterrein. De vlaggen wapperde aan de hoge schietmasten, overal hingen slingers en het gilde had een heus podium opgebouwd, waar twee koningszetels pronkten.

’s Morgens om 10.00 uur kwamen alle gildebroeders en zusters bijeen bij het feestterrein. Hier werden zij onthaald met beschuitenbollen en donker bier.
Rond 12.00 uur schoven de gildebroeders aan tafel voor een koffietafel.

Het koningsschieten begon om 14.00 uur en er waren 7 kandidaten. Frans van der Heijden (oud koning), Marco Slits, Henk Tegenbosch en drie dames. Conny Franse, Aniek Tegenbosch en Truus van de Ven.Het gilde begon met 3 maal rond de boom te lopen en toen trok het gilde langs de koningsbomen. Deze 15 beukenbomen zijn geplaatst op het schietterrein voor iedere koning die vanaf de heroprichting (1975) zich koning schoot. Bij de inmiddels overleden koningen werd een kaars geplaatst, ter nagedachtenis. Die blijft branden, zolang het koningsschieten duurt.

Daarna werd de koning Frans van der heijden ontdaan van de koningsmantel door pastoor Feli Spooren en Burgemeester Ederveen. De koningsvogel werd door pastoor  Spooren gewijd en daarna op de spil geplaatst.. Na het loten van de volgorde van het schieten, werden de openingsschoten gedaan door Pastor Spooren, burgemeester Ederveen, Keizer Peter van de Ven en enkele gildebroeders van bevriende gildes.
Daarna begon de strijd tussen de kandidaatkoningen.

Bij schot 139 viel de vogel naar beneden. Truus van de Ven is de nieuwe koning van het gilde St Sebastiaan. Truus is de zus van keizer Peter van de Ven. En moeke van de Ven (97 jaar oud) was apetrots op de koning.
Truus is al jaren penningmeester bij het gilde en haar man Ronald Santbergen is een ervaren schutter.
Ook haar zonen Rik en Mark zijn jaren lid geweest bij het gilde.

Na de eerste felicitaties in ontvangst genomen te hebben, wachtte als de koning haar eerste taak om alle kinderen die aanwezig waren op het schietterrein te trakteren op een snoepzak.
Daarna werd haar als koning verzocht om op het podium plaats te nemen. Hierna volgde de handenwassing van de nieuwe koning. Nadat zij als koning de eed van trouw  had afgelegd werd door vervangend districtsraadsheer Jan Anthonis de  koningsmantel en de zilveren koningsvogel omgedaan.  Daarna mocht de koning over het vaandel naar beneden lopen en werd door de vaandrig de eed van trouw afgelegd. Alle gildebroeders en zusters stonden hierbij in een kring rondom de koning. Na het ceremoniële gedeelte mocht de koning plaats nemen in de koningszetel. De koning werd nog een pijp overhandigd en rustend op de zetel kon de koning de vendeliers aanschouwen die nog een vendelhulde brachten. Het was een zeer mooie en gezellige dag.


Truus van de Ven Koning 2018-2020