StSebastiaan   vlag  
       
 
Home
 
Geschiedenis
 
Leden
 
Overheid
 
Clubhuis
 
Schieten
 
Vendelen
 
Tanboeren
 
Jeugd
 
Jaarprogramma
 
Foto's
 
Contact
 
 

Koningschieten

Zondag 23 september 2012

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Keizer en koning in Borkel

Koning , keizer , admiraal, in Borkel hebben ze hen allemaal. Peter van de Ven is zijn naam sinds zondag 23 september 2012 keizer van het Sint Sebastiaansgilde Borkel.
’s Morgens kwamen de gildeleden om 10.00 uur bijeen op het gildeterrein. Hier werden ze volgens oude tradities getrakteerd op beschuitenbollen en donker bier. Om 11.30 uur trokken ze in optocht door het dorp naar café restaurant de Zwaan voor een maaltijd en om 13.00 uur trokken ze weer terug naar het schietterrein voor een spannende strijd, want de mogelijkheid bestond dat Peter van de Ven zich tot keizer kon schieten. Je moet om het keizerschap te kunnen bemachtigen 3 maal achter elkaar koning schieten. Er waren 6 kandidaten en na een spannende strijd onder grote publieke belangstelling wist Peter van de Ven bij het 160ste schot de vogel naar beneden te halen en werd hij uitgeroepen tot keizer. De officiële installatie van de keizer vindt later plaats.

Maar het gilde zat nog steeds zonder koning en daarom werd er een tweede vogelgeplaatst op de hoge schietboom en begon de spannende strijd opnieuw tussen de 5 overgebleven kandidaten, Gerrit toonders, Theo van de Gevel, Tonny Aarts, Peter Maas en Henk Tegenbosch, deze laatste wist hem eraf te schieten.
Henk en zijn vrouw Dorien zijn nu voor 2 jaar het koningspaar van het gilde van Borkel.
Henk runt samen met zijn vrouw een melkveebedrijf. Ze hebben twee dochters en een zoon en de hele familie is zeer actief bij het gilde. Henk en zijn 3 kinderen hebben al heel wat vendel prijzen gewonnen.

 

Voordat de plechtige installatie van de koning en koningin plaats vond, moesten ze eerst aan alle aanwezige kinderen een snoepzak uitdelen en tevens werd ook de uitslag bekend gemaakt van de pompoenwedstrijd die gehouden werd voor alle kinderen van de basisschool van Borkel. De grootste pompoen was van Mees Smolders en deze ging met een prachtige gele step naar huis. De mooist versierde pompoen kwam van Ryan van de Zwet, deze kreeg een rode step. De tweede prijs was voor Esther Wassink  en derde prijs voor Jelle Vermulst.

Bijna alle kinderen van de basisschool waren afgelopen donderdagmiddag op het schietterrein en kregen uitleg over het versieren van een pompoen, koningsschieten, vendelen, laserschieten, schilderen van een koningsvogel en werden ze verkleed als gildebroeder of zuster. En hiervan werden een schitterende groepsfoto’s gemaakt.

Na de uitreiking vond de officiële huldiging plaats. Eerst vond de symbolische handenwassing plaats, daarna werd hem de koningsmantel omgehangen door wethouder Marcel Bax, die de gemeente Valkenswaard vertegenwoordigde.  Hierna moest de koning een eed afleggen en volgde er een machtsoverdracht met het hoofdvaandel. Daarna mocht de koning en koningin over het hoofdvaandel lopen. En eindelijk was het dan zover dat het koningspaar plaats mocht nemen in de Koninklijke tronen die klaar stonden en mocht de koning een pijp roken. Daarna werden ze door de oud koning en koningin, ( nieuwe keizer) gekroond. Als afsluiting vond nog een vendelhulde plaats die grotendeels uitgevoerd werd door hun eigen kinderen.

Het was een prachtige dag voor het gilde van Borkel. En zij kijken nu al uit naar de installatie van de nieuwe keizer.

Keizer geïnstalleerd bij gilde St Sebastiaan Borkel.

Op zaterdag 18 mei 2013 vond de installatie plaats van de keizer bij het St Sebastiaansgilde in Borkel.
Peter van de Ven wist zich 3 x achter elkaar koning te schieten. Hij schoot de koningsvogel voor de eerste keer af in 2008 bij het 122ste  schot. In 2010 waren er 8 kandidaten en schoot hij bij het 207ste schot de hoofdvogel af  en in 2012 waren er 6 kandidaten en schoot hij bij het 160ste schot de koningsvogel naar bededen.

Na drie keer afschieten van de koningsvogel  is men bij het gilde keizer.
Peter van de Ven (51) woont samen met Kitty Hoeimans en is werkzaam bij Smolders houtindustrie bv als heftruckchauffeur.
De installatie vond zaterdag plaats. Alle gildebroeders en zusters trokken om 18.00 uur in vol ornaat in optocht naar het huis van de keizer in de Dorpsstraat om hem en zijn familie af te halen. Daarna trok men in optocht terug naar het gildehuis waar de installatie plaats vond.

De keizer kreeg al het zilver van het gilde omgehangen inclusief het koningszilver en de koningsvogel. Men vroeg hem of hij het wou ruilen voor het prachtige keizersschil dat hem aangeboden werd. Hij ging hier graag op in.  


De zilverdragers en de koning kregen hun zilveren mantels terug en de keizer werd het keizersschild omgehangen door hoofdman Bert Jansen. Daarna werd ook zijn vriendin Kitty gekroond en voorzien van een keizersmantel.

Het keizerspaar werd gefeliciteerd door de aanwezige gildebroeders en zusters en door hun talrijk opgekomen familie.
Na afloop was er nog voor alle aanwezige een koud en warm buffet en werd er gefeest tot in de kleine uurtjes.

 

 

 


 
   


Secretariaat: L(Lucas).H.M. Compen, Beugelstraat 45, 5556 WL Borkel (gem Valkenswaard)
Tel: 06 - 4630.8527 ; e-mail: sintsebastiaanborkel@onsmail.nl